steam5
STEAM Διάφορες Δράσεις

Eco-Plastic

Στο πλαίσιο του ομίλου «Περιβάλλον και Θετικές Επιστήμες»  οι μαθητές μας συνεχίζουν την προσπάθεια για την παραγωγή βιοδιασπώμενου πλαστικού με καλύτερες ιδιότητες.

Η διαδικασία ξεκίνησε από τους μαθητές του ομίλου της προηγούμενης χρονιάς. Με την εργασία τους αυτή απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Connection to Sustainability” στο μαθητικό συνέδριο ACSTAC.

steam4

Γιατί ECO-Plastic;

Γνωρίζοντας πως τα  τελευταία χρόνια η χρήση πλαστικού έχει αυξηθεί δραματικά και ότι τα πλαστικά απορρίμματα ρυπαίνουν μεγάλο μέρος του πλανήτη  και έχουν εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας τραγικές συνέπειες σε όλους τους οργανισμούς. Με την παραπάνω μελέτη, καταλήξαμε πως η λύση στο πρόβλημα είναι η μείωση της κατανάλωσης  πλαστικών ή/και η χρήση βιοδιασπώμενων υλικών.

Τι είναι το ECO-plastic?

Παρασκευάζεται από άμυλο πατάτας, νερό, ξύδι και γλυκερίνη. Είναι ένα πλαστικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποικοδομηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Διαδικασία

Φτιάξαμε πολλούς τύπους βιοδιασπώμενων πλαστικών πειραματιζόμενοι με τα υλικά-πρώτες ύλες και τις συνθήκες παρασκευής τους. Για κάθε νέο υλικό που φτιάχναμε μελετούσαμε τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του. Καταλήξαμε πως ο καλύτερος τύπος πλαστικού είναι αυτός που σας παρουσιάζουμε που παρασκευάζεται από άμυλο πατάτας, νερό, ξύδι και γλυκερίνη.

Ιδιότητες : Το χρώμα του πλαστικού είναι διάφανο, είναι άοσμο, έχει μικρή σκληρότητα, έχει μέτρια ελαστικότητα, δεν είναι εύθραυστο, είναι αδιάλυτο στο νερό, δεν έχει θερμική αγωγιμότητα, δεν έχει ηλεκτρική αγωγιμότητα (μονωτής), πυκνότητα: 1,4 g/cm3, αποικοδομείται σε 3 μήνες περίπου.

YouTube